2010. február 28., vasárnap

Márványos fehércsokis torta

Ez egy kicsike zsúrtorta, 16 cm-es formában sütöttem 3 tojásos alap piskótát, kihűtöttem, 3 felé vágtam.
A krémhez vaniliás krémet főztem, 0,7 l tejben elkevertem 2 egész tojást, egy cs vaniliás pudingot, és egy kicsi cukrot, majd vizgőz felett sűrűre főztem.
Amikor kihűlt belekevertem egy tejszinhab pótló port, és kb 10 percig habositottam, és a krém nedvességtartalmától habos lett az egész. Kvettem egy kicsit megkenni a torta külsejét. Amikor ezzel kész lettem, beleapritottam fél tábla fehér csokit nagyobb darabokban.
Betöltöttem a piskótát, és kivülről is megkntem a krémmel.
A kész fehér fondantba tettem egy kicsi kék szinezéket, és addig hengergettem a kezeimben, amig elég márványos nem lett.
Kinyújtottam, ráboritottam a tortára, és próbáltam hullámosra csinálni mint egy szoknyát!
Virágokkal diszitettem!

2010. február 27., szombat

Virágkosár torta

Az alapja 4 lap alap piskóta, a töltelék csoki krém, egy kis rumos beütéssel.
A krém: 1 l tejben megfőzök 2 cs csokipungot, és beletördelek 1 tábla csokoládét, ha kihűlt habositom egy kocka margarinnal.
Mielőtt megkenem a lapokat a krémmel, meglocsolom rumos cukorsziruppal.
Kivülre is krém kerül.
A kosár fülét , a masnit és a virágokat már előző nap megcsináltam, hogy keményedjen, egy drót köré fondant-ot tekertem, ez lett a fül.
Beleszúrkáltam a virágokat, sokkal több kellett volna, de nem volt már időm, igy az jutott eszembe, hogy kókuszreszeléket zöldre szinezek, és kitöltöm vele az üres helyeket, hát ez lett belőle..

2010. február 26., péntek

Sült csirkecomb almával és rizzsel

Egy szokványos ebéd, nincs benne semmi extra, maximum az alma, amit Limaránál láttam, kis változtatással.
A combokat megmosom, és egy tálba teszem,szórok rá sót, borsot, fűszerpaprikát, öntök rá mustárt, ketchupot, és alaposan átmasszirozom őket.
Belepakolom egy kiolajozott tepsibe, dobok mellé pár fokhagymát, és vöröshagymát, öntök alá 1,5 dl vizet, letakarom, és közepes hőfokon párolom kb 1 órát, igy lesz omlós. Aztán leveszem a fóliát, és magas hőfokon gyorsan ropogósra sütöm a bőrét!

Az almát megpucolom, kockázom, egy serpenyőben cukrot karamellizálok, öntök rá kis mézet, és rádobom az almát, szórok rá kis fahéjat, és addig kavarom, mig a karamellből szósz nem lesz.

A rizst megpiritom egy kis olajon, majd felöntöm 2 rész vizzel, sózom, és amikor elpárolgott a viz letakarom.

2010. február 24., szerda

Mézes-krémes

Gyerekkorom egyik kedvenc sütikéje volt, csak nagyon ritkán ettem, mert anyukámnak nem igazán jött(jön) be a cukrászkodás.
Az iskolás tanitónénim sütött nagyon finomat..hmmmm
Na, most sikerült pont olyat kikisérleteznem, de nem biztos, hogy eredetileg ilyennek kéne lennie, én iz-emlékezet után mentem:)))
Az eredeti receptek tejbegrizt irnak, de én semmi ilyesmire nem emlékeztem, úgyhogy maradt a vanilia alapnak.
Tésztát a neten kerestem, de nem jött be, olyasmi volt az ize, mint a tejes lisztnek, úgyhogy jöttek a változtatások.
Zsir helyett kicsit több margarin, kevesebb porcukor, több méz, és több tojás!!
Igy néz ki:
50 dkg liszt
20 dkg porcukor
5ek olvasztott méz
10 dkg margarin
2 tojás
2 kk szódabikarbóna
pici só

A krém, kb 7 dl tejben megfőztem 2 cs vaniliás pudingot, majd amikor kihűlt, habositottam kb 20 dkg margarinnal

A tésztát összegyúrtam, és 4 lapot sütöttem belőlea tepsi hátulján.
Összeállitás:
Tészta, fele krém, tészta, lekvár, tészta, maradék krém, tészta, a tetejére csoki(én tortabevonót használtam)

Észrevételek:
Kicsit barnábbra kell sütni a tésztát, és olyan ize lesz, mintha dió is lenne benne.
Ha piros lekvárt teszünk bele sokkal mutatósabb szeletelésnél!!!
A csoki nekem szebbre sikerül margarinnal mint vajjal.
3. nap a legfinomabb a süti!!

Lehet ezeket már mindenki tudja, de talán segitség!!

2010. február 23., kedd

Grillezett busa filé céklával és sajtos tésztával

Azt hiszem nem eszünk elég halat, pedig, ha másért nem is a gyerekekért kellene.
Ha eszünk is csak fagyasztott tengeri halat, a legutóbbi vásárlásom alkalmával felfigyeltem egy mutatós busafilére, és nem birtam otthagyni.
Nem akartam túlbonyolitani a dolgokat, igy csak grilleztem, pici sóval, borssal, és fokhagymával.
A céklát megmostam, alufóliába csomagoltam, és megsütöttem. Amikor kész lett, meghámoztam, felkockáztam, és izesitettem, só bors ecettel!
A tésztához elkészitettem a szószt, vajon egy kis lisztet megpiritottam, felöntöttem tejjel, beforraltam, és reszeltem bele sajtot, amikor összeolvadt, ebbe szedtem a főtt tésztát!
Nagyon egyszerű, és szerintem illenek egymáshoz az izek!

2010. február 15., hétfő

Feketeerdő torta

Ez a torta nagyon rosszul kezdett el készülni....
Töltés előtti éjszaka megsütöttem a piskótát, és eltettem pihenni. Gyanús volt, hogy nem jött fel annyira, mint szokott, de annyiban hagytam! Reggel felvágtam, és szembesülnöm kellett a mancs, és ganca keverékének fogalmával....na, már kezdhettem is neki a következőnek.
A tortának 9-re kellett készen lennie, és ez volt 8-kor.
Szerencsére este elkészitettem előre a krémet, igy már csak várnom kellett, hogy megsüljön a piskóta, ami sima kakaós piskóta 3 lapra vágva.
A töltelék tejszinhab, és meggyzselé.
A zselé, roppant egyszerű, egy meggybefőtt levét fazékba öntöm, teszek hozzá egy kevés cukrot(tényleg keveset, mert ennek fanyarnak kell lennie!!) és egy citrom lehámozott héját, és lassan elkezdem forralni. Ezalatt kb 1,5 dl vizben feloldok egy vaniliás pudingot, de lehet csak szimpla keményitővel is,kiveszem a citromhéjat és ezzel besűritem a zselét.
A tortát a következőképpen rakom össze, tortalap, megkenem egy kis forrósitott lekvárral, majd tejszinhabbal, erre nyomok 3 dundi habkarikát, és ezek közé benyomom a zselét, és belepakolom a meggyet is.
A következő lappal is igy járunk el, csak ennek az alját is meg kell kenni lekvárral, és tejszinhabbal, akkor lesz szép a vágási felület!!
Kivülről tejszinhabbal, meggyszemekkel, és csokiforgáccsal diszitem!

2010. február 14., vasárnap

Biciklis torta

Nagyon félve kezdtem ennek a tortának, nem is tudtam, hogy lesz bicikli belőle...
A lapok sima piskótából vannak, a töltelék mandulás.
1 l tejben elkevertem 5 tojást, és kb 15-20 dkg lisztet, és izlés szerint cukrot, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főztem,végül mandulaaromával izesitettem. Amikor kihűlt egy kocka margarinnal habositottam jó sokáig.
Féltem ettől a lisztpépes krémtől, de meglepően finom!
Rétegeztem, piskóta rá a krém, erre még szórtam mandula lapokat.
A boritás pillecukor fondant, fehéret gyártottam, tettem a közepébe egy kis kék festéket, és hngergettem a kezeim között amig elég márványos nem lett.
A biciklit zsirpapirra rajzoltam, rátettem a fondantra, tűvel átszúrkáltam a mintát, és habnyomóval körberajzoltam a lyukak mentén, majd "kiszineztem".

2010. február 7., vasárnap

Playboy nyuszi torta

Egy 20 éves lánynak készült,aki playboy mániás...
Egy téglalap alakú kakaós piskóta készült hozzá, majd kivágtam az előre megrajzolt sablon alapján a formát.
Kettévágtam, és jó vastagon megtöltöttem gesztenyés tejszinhabbal, amihez felvertem 2,5 dl habtejszint, és 2 dl hulala-t, majd belekevertem egy kocka gesztenyepürét.
A torta tetejére tejszinhabot kentem, hogy sima legyen, de nem sikerült, mert eléggé ragyás lett, a tejszinhab nem felel meg erre a célra, vagy túl vékonyra nyújtottam a fondant.
A boritás pillecukor fondan, egy 3/4 zacskó pillecukrot megolvasztottam margarinnal és pár csepp vizzel, és porcukorral jól nyújtható állagúra gyúrtam, majd ezzel vontam be.

2010. február 2., kedd

Sült oldalas zöldségpürével

Nem túl sűrűn eszünk sertéshúst, de ha mégis, adunk a kalóriának:))
Ez egy nagyon egyszerűen elkészitett étel.
Az oldalast befűzerezem, só, bors, egy kis mustár, tepsibe teszem, dobok mellé pár gerezd fokhagymát, öntök alá 1 dl vizet, befedem alufóliával, és puhára párolom, amikor ez megtörtént leveszem a fóliát, és pirosra sütöm.
A zöldségpüréhez nem csak krumplit, hanem répát, és karalábét is megfőzök együtt, összetöröm, egy kis tejföllel, vajjal és tejjel és kész is.
Savanyú káposztával tálalom.