2010. január 20., szerda

Vargánya krémleves

Talán kicsit vicces, hogy ebből a különleges gombából egy egyszerű krémlevest készitek, de mint nagy gombavadász:)) ehez is hozzájutok bőven, igy van módom kisérletezgetni.
Amióta járni tudok, a szüleimmel mindig elmentem vadászni, de erdőbe sosem voltam gombázni, pedig mindig vágytam rá!
Nyáron ezen változtattam, fogtam egy kosarat, felmentünk autóval a környező erdőbe és (férjem tökéletes tájékozódására hagyatkozva) belemerültem a vargánya vadászatba. Szerencsére igen nagy sikerrel, első alkalommal félig lett a kosár, és a gyerekek is élvezték a túrát!!
A következő alkalommal már kicsinek bizonyult a kosár, és ez remélem már mindig igy lesz!!
Ő lenne a kincs!!:
És a vadásztársaim:
A leves tényleg nem bonyolult:
Egy kis olajon megpiritom a hagymát, fokhagymát, majd egy kis pirospaprikát. Kb 0,5dl vizzel felöntöm, majd rádobom az apritott gombát, egy kis répát, zöldséget.
Fűzerezem, só, bors, ételizesitő, hagyom egy kicsit rotyogni, majd felöntöm vizzel, hogy jó sűrű legyen, majd készre főzöm.
Ha kész, rúdmixerrel krémesitem.
Levesbetétnek a gyerekek nagy kedvence készült, felénk putyókának hivják, de biztos van más elnevezése is, pl hallottam már sült borsónak is.
Felverek egy egész tojást, és annyi lisztet keverek bele, hogy se ne folyjon, se túl kemény ne legyen, szóval olyan jó nokedli állagú legyen.
Ha kész nokedliszaggatóval forró olajba szaggatom, és pirosra sütöm.
Minden krémlevesem betétje ez, és nem tudok sokat késziteni, mert maradéktalanul elfogy mindig!!!

1 megjegyzés:

  1. Hú, mekkora hiányosságaim vannak nekem gombából kifolyólag! (Mentségemre szóljon, úgy 20ig utáltam a gombát, aztán nem nagyon ettem, és csak mostanában kezdem kedvelni... :D) Klassz a leves, jópofa a betét is! :)

    VálaszTörlés