2010. január 31., vasárnap

Vaniliás torta

Nem itthonra készült, sos-ben kellett sütnöm, ahoz képest elég jól sikerült.:))
A lapok egy 6 tojásos alap piskótából vannak, 3 felé vágtam és megtöltöttem.
A töltelék nagyon egyszerű, 1 l tejből, és 3 vaniliás pudingból főztem egy pudingot, és amikor kihűlt elkevertem 3 cs tejszinhab pótló porral, és pár percig habositottam. Nagyon finom habos, és mégis krémes lett, máskor is fogom igy csinálni.
4 dl hulala-t, és 2,5 dl habtejszint együtt felvertem , és ezzel vontam be a tortát, fondant virágokkal diszitettem.

2010. január 28., csütörtök

Táskakérdés

Játszani hívott a napokban Egycsipet, nagyon örülök neki, köszönöm!


Nem igazán vagyok egy tipikus nő, nem is szeretem magammal húzni a táskát, és mániákusan sem gyűjtöm.
Talán egy-egy szebb db-on megakad a szemem, de még soha nem vettem magamnak.
Amíg kicsik voltak a gyerekek, mindenhová húztam magammal az óriási pelenkázós táskát, de az már elmaradt.
Ha csak ketten megyünk valahova a férjemmel, akkor odanyomom neki a mobilomat, hogy tegye zsebre, plusz az irataimat, a sajátomba meg teszek pzs-t.
Ha olyan helyre kell mennem, ahol ő nincs velem, vagy jönnek a gyerekek, akkor kénytelen vagyok felvenni a kistáskámat
Ez egy világosbarna Oriflame-s bőrtáska, amit kedves sógornőmtől kaptam.

Tartalma:
- egy köteg papírzsepi
- szájfény
- szempillaspirál
- jegyzettömb
- egy toll
- az irattartóm
- mobilom
- kulcscsomóm

Tudom, hogy tovább kéne adnom a kérdést, de nem igazán van kinek...:(((

Emeletes torta

Ez a torta már nem most készült, még a nyáron.
Egy vegyes testvérpár keresztelőjére kérték, ezért a szokatlan színösszeállítás.
Sima piskóta lapokból áll, pudingos főzött krém töltelékkel.
A borítás pillecukor fondant, és a virágok is ebből vannak.
A díszítés cukros vajkrém.

2010. január 21., csütörtök

Sajtos????

Pontosan nem tudom mi lett, de nagyon finom, az biztos!!
Igazából sajtos baguett-et akartam sütni, a saját jól bevált receptemből, de most több tejet és savót tettem a tésztába, és jó lágy lett. Na, gondoltam minek kisérletezgeteg, aztán észrevettem hogy elkezd sokkal gyorsabban kelni, mint eddig, és olyan hólyagos, mint a szalagos fánk tésztája szokott lenni.
Aztán már csak kiváncsian vártam, mi fog ebből kisülni.....
Még pékségben sem vettem ehez fogható pihe-puha bélzetű pékárút, és ami a legjobb, hogy egy halvány élesztőize sincs.
Pont akkorra lett kész amikor a gyerekek felébredtek, és annyira izlett nekik, hogy egy felet rögtön be is nyomtak pusztán, azt hiszem, ez mindent elárul...
A recept:
7dl tejet, kb 0.5 dl tejföl savót beleöntöttem a kenyérsütő gépbe, ráöntöttem egy kg lisztet, szélére tettem 2 kk sót, közepébe mélyedést, abba egy egész friss élesztő, arra 1 ek cukor, és hagytam hogy a gép megdagassza.
Amikor kész lett, kb egy fél órát hagytam kelni, többet nem tudtam, mert felnyitotta volna a gép ajtaját:))
Aztán átgyúrtam, lett belőle egy kenyér forma, és 4 baguett forma, hagyományos nagy tepsiben.
Megkentem felvert tojással, és hagytam kelni, mikor szépen megdagadt, mégegyszer megkentem tojással, megszórtam sajttal, szezámmaggal, és közepes hőfokon megsütöttem.

2010. január 20., szerda

Vargánya krémleves

Talán kicsit vicces, hogy ebből a különleges gombából egy egyszerű krémlevest készitek, de mint nagy gombavadász:)) ehez is hozzájutok bőven, igy van módom kisérletezgetni.
Amióta járni tudok, a szüleimmel mindig elmentem vadászni, de erdőbe sosem voltam gombázni, pedig mindig vágytam rá!
Nyáron ezen változtattam, fogtam egy kosarat, felmentünk autóval a környező erdőbe és (férjem tökéletes tájékozódására hagyatkozva) belemerültem a vargánya vadászatba. Szerencsére igen nagy sikerrel, első alkalommal félig lett a kosár, és a gyerekek is élvezték a túrát!!
A következő alkalommal már kicsinek bizonyult a kosár, és ez remélem már mindig igy lesz!!
Ő lenne a kincs!!:
És a vadásztársaim:
A leves tényleg nem bonyolult:
Egy kis olajon megpiritom a hagymát, fokhagymát, majd egy kis pirospaprikát. Kb 0,5dl vizzel felöntöm, majd rádobom az apritott gombát, egy kis répát, zöldséget.
Fűzerezem, só, bors, ételizesitő, hagyom egy kicsit rotyogni, majd felöntöm vizzel, hogy jó sűrű legyen, majd készre főzöm.
Ha kész, rúdmixerrel krémesitem.
Levesbetétnek a gyerekek nagy kedvence készült, felénk putyókának hivják, de biztos van más elnevezése is, pl hallottam már sült borsónak is.
Felverek egy egész tojást, és annyi lisztet keverek bele, hogy se ne folyjon, se túl kemény ne legyen, szóval olyan jó nokedli állagú legyen.
Ha kész nokedliszaggatóval forró olajba szaggatom, és pirosra sütöm.
Minden krémlevesem betétje ez, és nem tudok sokat késziteni, mert maradéktalanul elfogy mindig!!!

Tavaszi gombaleves

Ha már gombánál tartunk, gondoltam megmutatom a kedvenc gombáimból készült kedvenc leveseimet!
Jelen esetben, ez réti szekfű. A faluban ahol lakom tavasztól őszig fellelhető.Sokan nem szeretik, mert apró, pedig mint szedni, mint enni isteni, igy minden fáradságot megér!! Jól lehet száritani, és a fagyasztást is jól tűri, úgyhogy szorgos kis gombavadászok beraktározhatnak jócskán télire!!:))
Ő lenne:
A leves különlegessége még, hogy a zöldségek a kertemben termettek.
Nagyon egyszerű, apukám BMV levesnek is hivta(bele minden vacakot), amennyi levest szeretnénk annyi vizben feltesszük főni a hozzávalókat, gomba, répa, zöldség, borsó, krumli, petrezselyem. Egy kis só, bors, ételizesitő, és ha megfőtt egy kis vékonycsik tészta.
Egyszerűségében rejlik a finomsága, na és persze a gombában!!

2010. január 13., szerda

Tejszínes erdei gombaleves

Mivel sajnos meghalt a fényképezőgépem, és egyhamar nem lesz új, így a már meglévő receptjeimet fogom közzé tenni!
Ez a kedvenc levesem, annyit tudnék enni belőle amennyi csak van, különlegessége, hogy kiskezemmel szedem a bele való gombát.Jelen esetben lila pereszke.
Ő lenne az:
Igazán erőteljes, és jellegzetes íze van, és iszonyatosan friss, roppanós megfőve is!

Pontosan nem mértem az alapanyagok mennyiségét, így csak nagyjából írom.....

Kb 1kg füstölthúst elkezdek előfőzni mindegy milyet(az én kedvencem a füstölt bordavég, a töltött káposzta tetején is ez szokott rotyogni), amíg fől(legalább 1 óra, kukta előnyben), készítek egy pörköltalapot, és beleteszek kb 1 kg megtisztított csíkokra vágott gombát, és 2 szál karikázott répát. Ízlés szerint fűzerezzük.
Ezeket egy kicsit rotyogtatom, majd beleöntöm a füstölt husit a levével együtt, és még öntök hozá vizet.
Ez főzöm együtt kb 30-40 percig. Készítek egy tejfölös habarást, de nem tejjel, hanem tejszínnel, és behabarom a levest. Hagyom hogy összerottyanjon, és kész is!


2010. január 5., kedd

Egyszerű zsömle, és kifli

Kipróbáltam több receptet, ez vált be a legjobban, teljesen olyan lett mint a péségben!


Hozzávalók:
55 dkg liszt
3dl tej
3 ek olaj
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
1 csipet cukor

A hozzávalókat beleteszem a kenyérsütő gépbe, és hagyom megkelni. Ha kész jól átgyúrom, félbe vágom, az egyik feléből zsömlét, a másikból kiflit csináltam. 6-6 db lesz belőle.
Tepsibe teszem,én egész tojással kentem meg, hagyom szépen megkelni, és közepes hőfokon megsütöm.

Egyszerű fehér kenyér

Pár hete kaptam egy kenyérsütő gépet, és hatalmas örömmel, és lendülettel vetettem magam a kelt tészták világába!!
Eddig is csináltam gyakran , de mióta nem én dagasztom, és nem engem ver ki a víz hatszor, azóta gyakrabban kerül ilyesmi az asztalra!

Elkezdtem keresgélni, és kísérletezgetni a kenyér receptek között, de mindegyikben volt valami, ami éppen nem volt a konyhámban.
Gondoltam kipróbálom ősanyáink sima vizes receptjét, és az eredmény meghökkentett!

Külseje frissen isteni ropogós, belseje pedig könnyű és pihe-puha!! Másnapra megpuhul, és egy kicsit szilárdul a belseje!

Recept:

54 dkg finomliszt
3,5 dl melegvíz
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
1 csipet cukor

Beleteszem a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe dagasztás programon, és ha végzett a dagasztással, még fél órát hagyom benne kelni.
Ezután kiveszem, jól átgyúrom, beleteszem egy jénaiba,bekenem langyos vízzel, ráteszem a tetejét, és újabb fél órát hagyom kelni, ezután bevágom a tetejét, és még kicsit kelesztem, aztán közepes hőfokon megsütöm!

2010. január 4., hétfő

Alap piskóta


Nagyon-nagyon-nagyon hosszas keresgélés, és kísérletezgetés után találtam egy már meglévő könyvemben erre a receptre.
Annyira tökéletes piskóta lesz belőle, hogy majdnem elájultam tőle!
Akkor a legfinomabb, ha legalább 1 napja benne a töltelék és kicsit magába szívta.
Maga a piskóta könnyű, és légies, imádom, talán a traktornál látszik legjobban a szerkezete.
És ami nem az utolsó szempont, hogy gazdaságos, a benne lévő keményítőtől nem esik össze!!Ez egy 24 cm-es tortaformában sült, 4 felé lehetett vágni!
Lásuk a recit!:
6 db tojás
120 g liszt
80 g keményítő
120 g cukor
1 cs sütőpor
4 ek hideg víz

Először kikészítek mindent, egy tálat a fehérjének, egyet a sárgájának, egyet a száraz hozzávalóknak, egyet a cukornak, és egy poharat a víznek.
Kimérem egy tálba a lisztet, keményítőt,sütőport. Egy másikba a cukrot, szétválasztom a tojásokat, és odakészítem a vizet, egy szitát, és két kanalat.
Elkezdem felverni a tojásfehérjét, bele egy csipetnyi só, aztán a víz, végül a cukor 1/3-a, és teljesen kemény habot verek belőle, ha megvan félreteszem. Elkezdem felverni a sárgáját, és beleöntöm a maradék cukrot, és addig verem amíg ez is hab nem lesz.
A sárgájához először egy kis adag fehérjét adok, elkeverem, aztán felváltva szitálom(fontos, mert a keményítő csomós!!!) a lisztes keveréket, és adom hozá a habot.
Ha óvatosan elkeverkevertem, sütőpapírral bélelt formában közepes lángon sütöm kb 40 percig. Ez lehet több is, kevesebb is, sütő függő! Az első fél órában nem szabad kinyitni a sütőt.

Kakaós piskótánál annyit változik a dolog, hogy a liszt csak 100g, és 2 ek szitált kakaópor kell hozzá!

Traktor torta

Ettől nagyon féltem, bevallom(mint az összes töbitől) de látszik is szegénykén!!
3 db téglalap alakú piskótát sütöttem, és azokból formáztam a képek alapján!
Oroszkrém az ízesítése.

Aztán kezdjük el beborítani.Fontos, a kerekeket még előző nap csináljuk meg lehetőleg pillecukor fondantból(nem törik, nagyon maszív száradás után) és fektetve szárítsuk.
Itt elfelejtettem fotózni a már betöltött tortát, ha megtöltöttük krémmel szépen kenjük be kívülről, simára, és egyenletesre!!

Nagyjából belevésegetjük a mintát, és óvatosan kiszabjuk a piskótából!

2010. január 3., vasárnap

Cici torta

Már készült ilyen torta, de kérték tőlem a munkafázisokat, és pont most volt esedékes egy pár cici, úgyhogy most felteszem mozzanatonként is!
Remélem tudok vele segíteni!
Ha a mellbimbókat felragasztottuk(vízzel), vizes vagy olajos ecsettel szépen "letakarítjuk" a tortánkat, és lehet díszíteni tetszés, és ízlés szerint!
Utolsó előtti fázis a mellbimbó, ezt természetesen sötétebbre kell színezni kakaóporral, és egyformára mintázni.(én egyforma bimbókat formázok először, aztán pohárral kiszúrom őket.)
Ha be van "alapozva" a torta, jöhet a borítás. Fondant borítás került rá, kakaóporral, és egy pici sárga színezékkel próbáltam bőr színt imitálni.
Krémmel szép gömbölyűre és egyformára igazítjuk a ciciket, és bekenjük az egész tortát.(nekem sajna csak a cicikre és az oldalára lett elég a krém)
Ha bszúrtuk, ráillesztjük a ciciket, és egyformára nyomjuk őket.
A 2 cici alá be kell szúrni 1-1 hurkapálcikát, vagy fogpiszkálót, hogy ne süllyedjen be a piskóta alattuk.
Kettévágjuk a derék részt, a ciciket 3 felé, és betöltjük őket!
Ha elkészültek, és kisültek a piskóták, méretre faragjuk a ciciket, és takaros, karcsú derekat faragunk:)))
Sütöttem egy 6 tojásos piskótát, amiből kivettem 2x 5 evőkanálnyit a ciciknek.37x22 cm-es tepsiben sült, a cicik 7 cm átmérőjű inox keverőtálban sültek, de kisebbre kellett faragnom őket!