2010. január 5., kedd

Egyszerű fehér kenyér

Pár hete kaptam egy kenyérsütő gépet, és hatalmas örömmel, és lendülettel vetettem magam a kelt tészták világába!!
Eddig is csináltam gyakran , de mióta nem én dagasztom, és nem engem ver ki a víz hatszor, azóta gyakrabban kerül ilyesmi az asztalra!

Elkezdtem keresgélni, és kísérletezgetni a kenyér receptek között, de mindegyikben volt valami, ami éppen nem volt a konyhámban.
Gondoltam kipróbálom ősanyáink sima vizes receptjét, és az eredmény meghökkentett!

Külseje frissen isteni ropogós, belseje pedig könnyű és pihe-puha!! Másnapra megpuhul, és egy kicsit szilárdul a belseje!

Recept:

54 dkg finomliszt
3,5 dl melegvíz
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
1 csipet cukor

Beleteszem a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe dagasztás programon, és ha végzett a dagasztással, még fél órát hagyom benne kelni.
Ezután kiveszem, jól átgyúrom, beleteszem egy jénaiba,bekenem langyos vízzel, ráteszem a tetejét, és újabb fél órát hagyom kelni, ezután bevágom a tetejét, és még kicsit kelesztem, aztán közepes hőfokon megsütöm!

1 megjegyzés:

  1. Szép lett! :)
    Én sokáig sütöttem ezt a kenyeret, ma is zömmel vízzel készítem őket, de mostanában öregtésztát is teszek bele.

    VálaszTörlés